Dag 2 van het WK 2021 in Lerma.
Na een drukke eerste dag van gisteren, ging het er vandaag wat relaxter aan toe. Slechts 4 Belgische deelnemers kwamen in actie. De 3 deelnemers van de Universalsiegerploeg en Jurgen Wolfs van het IGP-team. Het was wederom Danny Wuyts die met Nayko de spits mocht afbeten voor onze Belgische ploegen.
In de beginfase was Nayko ook niet helemaal bij les. Toen we de werkboekjes van onze deelnemers opvroegen, was het antwoord van Danny: “Moet ik ze beide afgeven of is het laatste voldoende.” Om maar aan te geven hoeveel wedstrijden Danny en Nayko samen gespeeld hebben. Indien de gezondheid van de hond meezit, dan zijn er dikwijls geen grote problemen om het niveau in speuren en pakwerk aan te houden. In gehoorzaamheid is dat vaak een paar andere mouwen. De oefeningen van Nayko miste wat ‘Geschwindigkeit’ en nauwkeuringheid. Toch mag Danny fier zijn op zijn prestatie en een score van 78 punten.
Vlak na Danny kwam de regerend wereldkampioen Pierre Lamarie in actie op het IGP-terrein. Door het seminarie dat hij onlangs gaf in Kringgroep Ternat, waren er heel wat VVDH-leden die hem graag in actie wilde zien. De tribune zat ondertussen helemaal vol. Gesteund door het enthousiaste thuispubliek zagen we Pierre & Gringo een score van 92 behalen.
Volgende Belg in actie was Jurgen Wolfs. Gelukkig stond er vandaag een stralende zon. Het licht kon dus alvast niet meer uitgaan voor het laatste optreden van Osca in een stadion op het hoogste niveau. Ook hier moeten we de opmerking geven dat in de beginsfase van het vrije volgen Osca niet 100% attent is. De overige oefeningen worden allemaal vlot getoond. Alleen bij de apporten wil Osca liever het blok niet meer afgeven. Er moet zelfs een dubbel commando aan te pas komen. Hierdoor gaan er veel kostbare punten verloren. Eindtotaal voor gehoorzaamheid: 83 punten. Gelukkig zagen we een stralende Jurgen bij het afmelden. Getuige daarvan is de begeleidende foto bij deze blog.
Het belangrijkste nieuws van de dag, was een pakwerkerswissel bij het IGP. Voor de jonge pakwerker Lucas Martinez Sancho (1ste deel) was dit WK net iets te hoog gegrepen. Zijn linkearm kon de belasting van 1 dag pakwerk niet meer aan. De ontgoocheling stond duidelijk op zijn gezicht te lezen, maar de laatste groep van gisteren (met Osca) was er duidelijk te veel aan. Hij werd vervangen door Igarki Tejerina Gato, die duidelijk fysiek veel beter voorbereid was en meer ervaring heeft met dit soort van wedstrijden.
Alle VVDH-ers zouden na dit WK zeker een stempel op hun wandelkaart verdienen. Is het niet om de stijle en smalle paadjes richting het dorp te beklimmen, dan hollen we steeds heen en weer tussen het Universalsieger- en het IPG-terrein. Want daar komt weer een Belg aan de start. Ludo en Phylax maakte zich klaar voor het pakwerk. Bij de start is Phylax altijd de rust zelve. Ze zeggen altijd: zo het baasje, zo de hond. Het revieren verliep heel netjes, het aanblaffen en uitroepen waren heel correct, volle beten, prima lossen, …. Geen vuiltje aan de lucht. Tot het stellen. Het eerste los-commando werd volledig genegeerd en Phylax besloot om het gevecht opnieuw met de pakwerker aan te gaan. De supporters wisten toen al hoe laat het was. Na 2 extra commando’s geen los en ook hier een DQ tot gevolg.
Niet veel later is het de beurt aan Patrick om hun kunnen in pakwerk te laten zien. Terwijl we staan te wachten heerst er een geweldige sfeer op de tribune. In de verte klinkt het als een voetbalwedstrijd. Het zijn onze Noorderburen en ze zijn duidelijk met een plan naar Lerma gekomen: het winnen van de Universalsiegercompetitie bij de teven. Hun troef heet Jos van de Velden en hij doet mee met Perle van Huis van Sallandstreek. Een 5 jaar oude teef uit volledig kynologische lijn en ze weet ons na het revieren allemaal te verbazen. Overtuigdend aanblaffen aan het verstek, explosief inbijten bij de vlucht en ze gaat uistekend door alle overvallen heen. Daar boven op toont Perle bij alle bewakingsfases een mooie blaffende bewaking. Jammer dat het lossen zo slordig verloopt. Heel wat dubbele commando’s waren nodig waardoor de punten als een pijl naar beneden zakte: 78 is het verdikt, maar 86 punten in gehoorzaamheid is ze nog steeds in de running. Zal het dan toch een keertje lukken voor een kynologische hond om de Universalsieger te winnen? Morgen weten we het antwoord al.
Want wij zouden geen Belgen zijn als we het de Nederlanders niet bijzonder lastig willen maken. In dezelfde competitie hebben wij ook een sterke kandidaat mee en dat is Qira van Arne’s Hoeve. Na de 90 punten in gehoorzaamheid, kan een goede score in pakwerk een enorme boost geven in het algemeen klassement. Patrick was er klaar voor. Qira liet zich prima leiden rond de verstekken, maar viel bij het aanblaffen al snel in een stille bewaking. Deze oefening werd later met een ‘voldoende’ beoordeeld. De overige oefeningen werden afgewerkt zoals we Qira kennen. De beten kunnen een tikkeltje voller en de bewakingen nog een beetje dominater zijn, maar naarmate het pakwerk vorderde werd het geheel overtuigerder. Het stellen werd door het publiek met veel applaus onthaald. De keurmeester Josef Vonarburg gaf in zijn prachtig Duits met Zwitsers accent de eindbeoordeling van 83 punten. Patrick was duidelijk blij met dit resultaat. Want ook wij zijn nog in de running en het belooft morgen spannend te worden 🙂
Morgen gaan heel wat deelnemers van de Belgische ploeg richting het speurveld. We wensen hen allemaal heel veel succes op de Spaanse akkers! De Universalsieger wordt morgen al afgesloten. Het showgedeelte van de reuen start om 15:30, daarna volgen de teven.