Op zoek naar een pup?

Beschikbare pups

Verwachte nesten

Erkende fokkers

Foknormen

Foknormen

De fokkers aangesloten bij de VVDH kunnen ervoor kiezen op welke manier zij bij elke nest een combinatie maken van reu en teef. Afhankelijk van de hoeveelheid testen (gezondheid, werkproeven, showresultaten) die de ouderdieren hebben afgelegd worden ze ingedeeld in een bepaalde categorie. De uiteindelijke categorie waar de pup in valt hangt dus af van de beide ouderdieren. Er zijn 4 categorieën in de VVDH: brons, zilver, goud en diamant. Afhankelijk van de combinatie zal er een stamboomcertificaat voor de pups worden opgesteld door de VVDH. In de volgende punten kan u de details van elke categorie vinden.

De visie van de Vlaamse fokkerijcommissie over verantwoord fokken kan u in dit youtube filmpje bekijken

Diamant

Dit hoogste certificaat wordt enkel toegekend aan pups waarvan beide ouderdieren aangekeurd zijn volgens SV normen en bovendien voldoen aan alle voorwaarden van VVDH fok goud. Tevens moeten beide ouderdieren minstens HD A of B hebben (Normal, Fast Normal) en ED 0 of 1 (Normal, Fast Normal).

Goud

Er moet voldaan zijn aan alle voorwaarden voor VVDH fok zilver met daarenboven voor beide ouderdieren dat ze minstens een IGP 1 hebben behaald. De teef moet minimaal 20 maanden oud zijn bij dekking en de reu 24 maanden.

Zilver

Vanaf deze categorie hebben alle pups  een High Premium stamboom van de KMSH(startdatum onbekend). Bovendien moet er voldaan zijn aan alle regels als voor VVDH fok brons. Bijkomend moeten beide ouderdieren een werkcertificaat hebben van ofwel minstens een  BH ofwel socialisatietest ofwel een BOP 1 voor beide ouderdieren.

Brons

Deze categorie is de laagste van de vier. We verwachten hiervoor dat zowel reu als teef een FCI erkende stamboom hebben, ze Belgisch DNA hebben laten nemen en dat ze minstens 18 maanden oud zijn. Beide ouderdieren moeten tenminste een Heupdysplasie en Elleboogdysplasie beoordeling hebben van HD A/B of C (SV Normal/Fast Normal/Noch zugelassen) of ED 0 of 1 (SV Normal/Fast Normal/Noch Zugelassen). Inteelt korter dan 3/3 wordt niet toegelaten. Beide ouderdieren moeten een goed hebben gehaald onder toezicht van een FCI erkende raskeurmeester op een minimumleeftijd van 12 maanden op een rasspeciale tentoonstelling. Een stamboom moet aangevraagd worden voor de pups. Alle administratieve formaliteiten in verband met het aanvragen van een stamboom van een nest moet verlopen via de KMSH. Een pup mag ten vroegste op 8 weken leeftijd het nest verlaten en moet gevaccineerd en ontwormd zijn en in het bezit zijn van een chip.