Wij wensen u een fantastisch 2020!

Beste leden,
Beste Duitse herder liefhebbers,

Vandaag start 2020, het jaar waarin onze vereniging zijn 87ste verjaardag viert. Reeds 87 jaar in dienst van de Duitse herder en zijn eigenaars. Met ups en downs, in goede en in slechte tijden.

Ook in 2020 doen we er alles aan om er een voorspoedig jaar van te maken. We starten het jaar met 42 kringgroepen.
42 plaatsen waar mensen terecht kunnen voor informatie, begeleiding, plezier, …
42 plaatsen ook die zorgen dat onze vereniging groeit en bloeit
42 plaatsen waar we allemaal samen in 2020 130 activiteiten inrichten, allemaal gericht op de Duitse herder.

Onze kalender bevat de gewone wekelijkse wedstrijden, aangevuld met enkele grotere evenementen:

 • In het begin van het jaar zijn er de Provinciale kampioenschappen in het IGP, BOP en Agility
 • 25 & 26 april verwelkomen we jullie opnieuw in Bonheiden voor het Weekend van de Duitse herder. De 5de editie reeds.
  Voor de VVDH leden is dit intussen een vaste afspraak, en voor andere geïnteresseerden DE ideale gelegenheid om alles over de Duitse herder en onze vereniging te weten te komen.
  Ook in 2020 toveren we weer enkele nieuwigheden uit de hoed. We hebben opnieuw een interessante spreker, we bieden voor de eerste keer de kans op het afleggen van een sociale test en ook de nieuwe Wezentest wordt officieel afgenomen en in detail becommentarieerd.
  Maar alles wordt nog aangevuld met enkele verrassingen.
 • Op de nationale feestdag, 21 juli, organiseren we in Heusden-Zolder de Belgische Siegershow. Met de mooiste Duitse herders die op dat moment in volle voorbereiding zijn voor hun WK-show in september in Duitsland en dus in topvorm zijn.
 • Eind augustus trekken we naar Kaulille voor het Belgisch Kampioenschap IGP waar deelnemers strijden om de titel van Belgisch kampioen en voor een ticket naar het WUSV WK te Hongarije in oktober. In Hongarije zullen de beste Belgische IGP en Agility VVDH-ers zich meten met de rest van de wereld.
 • November staat garant voor de clash België – Nederland IGP. In Schriek geven ze elkaar voor de 30ste maal partij. Het zal waarschijnlijk spannend worden, maar we gaan ervan uit dat de VVDH ook dit jaar met ruime voorsprong zal zegevieren.
 • Het jaar afsluiten doen we midden december met een op en top gezellig speurkampioenschap. Georganiseerd door een van de nieuwe kringgroepen die we in 2019 mochten verwelkomen.

Gedurende het jaar zijn er nog een 10-tal wandelingen, 4 tentoonstellingen en een 6-tal agility wedstrijden, voor ieder wat wils dus.

Achter de schermen is er echter veel meer gaande dan enkel maar het sportieve.

De raad van bestuur van de VVDH is door de wetgever verplicht om aan de statuten van de VZW te sleutelen, om deze in lijn te brengen met de nieuwe wetgeving van 2019. Dit zal een belangrijke invloed hebben op zowel de VZW VVDH als op elke kringgroep. We hopen deze aanpassingen klaar te hebben tegen de zomer.

We sloten het jaar af met 1809 leden. De slogan van een warenhuis zegt… zoveel klanten moet je verdienen, elke dag. Voor ons betekent dit: zoveel leden moet je kunnen behouden en liefst laten we het ledenaantal groeien. Ons ledenaantal vertoonde op het einde van 2019 een kleine groei.

Het ledensecretariaat, de webmaster, de facebook beheerders, de instagram beheerders, de redactie van het ledenblad, … werkt hier dageljks aan. De leden zo goed mogelijk informeren, zo snel maar vooral zo juist mogelijk.

We zien een gestage groei in de interesse in de nieuwsbrief, de bezoekers van de facebook pagina en de bezoekers van de website. De inzet van de raad van bestuur op deze kanalen lijkt dus te lonen. Maar uiteraard behouden we ook ons prachtige ledenblad. Een blad waar de redactie er alles aan doet om u driemaandelijks een prachtig en informatief magazine voor te schotelen.

De aangepaste regels voor de fokkerij beginnen ook hun vruchten af te werpen. We hebben verschillende nieuwe VVDH fokkers en voor het eerst sinds lang werden er ook meer nesten geboren in de VVDH schoot. Nieuwe Duitse herder eigenaren sturen we een interessante puppybox om hen kennis te laten maken met de VVDH. De vele positieve reacties tonen dat deze boxen ook een schot in de roos zijn.

Uiteraard horen, lezen en zien we ook veel over hoe men denkt over de VVDH en de initiatieven. We zijn altijd beschikbaar voor een open dialoog.

2020 is voor ons een jaar van bevestiging. De enige grote aanpassing die u dit jaar van ons zal zien, zijn een wettelijk vereiste aanpassing van de statuten. Voor de rest moet 2020 de bevestiging brengen van alle initiatieven die wij als raad van bestuur tijdens onze eerste 21 maanden hebben in gang gezet.

12 maanden om de zaken te bevestigen en eventueel een beetje bij te sturen en dan is het begin 2021 aan de kringgroepen om het werk van deze bestuursploeg te evalueren.

Intussen wensen wij u een voorspoedig 2020, met traditioneel: een goede gezondheid en veel familiegeluk, maar ook met veel plezier samen met uw Duitse herder.

Johan, Ina, Henk, Guido, Guy en Chantal