Zoals iedereen weet kan men kiezen om je hond vanaf de leeftijd van 1 jaar te laten onderzoeken op erfelijke HD en/of ED problemen. Dit wordt gedaan door RX-foto’s te nemen bij een dierenarts en dit te laten beoordelen door de Belgische Commissie (KMSH) of de Duitse commissie (SV).

Vroeger werden de uitslagen wederzijds erkend. Echter, sinds enkele jaren is er geen wederzijdse erkenning meer van de uitslagen en moeten eigenaars van Duitse herders kiezen voor welke commissie ze de RX-foto’s willen laten beoordelen.

Ondanks de moeite die de VVDH gedaan heeft om de beoordeling van de ene commissie door de andere te laten erkennen, wordt hierin geen beterschap verwacht. SV erkent de Belgische uitslagen niet, KMSH erkent de Duitse uitslagen niet.

 
Als rasvereniging van de Duitse herders raden we dan ook aan om de beoordeling te laten doen bij de SV. Deze uitslagen worden erkend voor latere aankeuringen en/of WK-deelnames. Indien dit geen doelstelling is voor u als eigenaar, dan kan je de beoordeling ook bij de KMSH laten doen.

Voor de VVDH pupcertificaten worden zowel Duitse als Belgische uitslagen aanvaard.


Honden die in het verleden beoordeeld zijn in België en die graag een beoordeling van de SV willen, kunnen vragen aan hun dierenarts om de foto’s naar de SV door te sturen. Er moeten dan geen nieuwe foto’s genomen worden. Dit kan echter alleen gebeuren als de RX-foto’s destijds genomen werden door een SV-erkende dierenarts. Indien een andere dierenarts deze foto’s heeft genomen, dan moeten de foto’s wel opnieuw genomen worden door een SV-erkende dierenarts om te kunnen op sturen naar de SV.